GVB lijdt door crisis 20 miljoen euro verlies per maand

Het GVB, dat samen met NS ook het openbaar vervoer in Diemen verzorgt, lijdt door de coronacrisis momenteel 20 miljoen euro verlies per maand. Trams, bussen en metro zijn grotendeels leeg en het aantal passagiers is nog maar 10 tot 15 procent van het normale niveau. ‘’De rekeningen blijven natuurlijk gewoon komen’’, zegt de Amsterdamse wethouder Sharon Dijksma van verkeer en vervoer tegen AT5. ‘’Mensen moeten nog steeds worden betaald. Er is een inzet om mensen niet op straat te zetten, wat heel belangrijk is. Dat betekent dus dat de kosten er nog steeds zijn, maar opbrengsten van reizigers vallen voor een groot deel weg.’’ Amsterdam en het GVB overleggen daarom met het kabinet ‘omdat er echt iets moet gebeuren, ook om het openbaar vervoer de komende maanden open te houden.’ Het GVB heeft in Diemen tram 19, de bussen 44 en 66, nachtbus 287 en metro 53. Op een aantal van die lijnen wordt de frequentie weer verhoogd vanwege de gedeeltelijke opening van de scholen en omdat er weer meer mensen naar hun werk gaan.