Biomassacentrale Diemen stoot ‘extreem gevaarlijke stoffen uit’

De biomassacentrale die Vattenfall gaat bouwen in Diemen zal straks ‘duizenden kilo’s gevaarlijke stoffen zoals zwavel, zoutzuur en waterstoffluoride per jaar de lucht in sturen’. Ook komt er dioxine, kwik en cadmium vrij. Dat stelt de bekende milieu-activist Johan Vollenbroek, voorzitter van milieu-organisatie MOB, in een lang artikel in De Telegraaf. MOB gaat daarom samen met Natuurmonumenten en het Comité Schone Lucht bezwaar aantekenen tegen de natuurvergunning die de Provincie Noord-Holland heeft verleend voor de Diemer centrale, de grootste die er in ons land wordt gebouwd. Vattenfall bevestigt volgens De Telegraaf de uitstoot van gevaarlijke stoffen ‘maar het probleem is geadresseerd en gereguleerd’. ‘’De effecten op de omgeving zijn onderzocht door een ingenieursbureau en daaruit is geconcludeerd dat deze uitstoot voldoen aan alle normen,’’ aldus een woordvoerster van het energiebedrijf. De provincie Noord-Holland stelt op haar beurt dat er van de centrale ‘geen significante effecten op de natuur in de omgeving worden verwacht.’ Het artikel in de Telegraaf wordt op sociale media tientallen malen aangehaald, vooral door bewoners van Diemen, IJburg en gemeenten in de verdere omgeving.