Hostel Diemen

‘Diemen loopt 320.000 euro aan toeristenbelasting mis’

 

De gemeente Diemen zal dit jaar door de coronacrisis 320.705 euro aan toeristenbelasting mislopen. Dat is bijna de helft van de uit die belasting geplande inkomsten die Diemen dacht te ontvangen van de enige verblijfsaccommodatie in de gemeente, Via Hostel in Bergwijkpark Zuid. De berekening van de gemiste inkomsten komt van het Centrum voor Geldzaken, een ‘collectief van nieuwsgierige amateur-onderzoekers die streven naar transparante geldstromen voortkomend uit ons belastinggeld’. ‘’Voor elke euro die de beroepsbevolking bijdraagt dient duidelijk te zijn waar het heengaat. Het is in de praktijk echter verrassend ingewikkeld om te traceren waar ons belastinggeld precies aan wordt uitgeven. Daarom wilt Centrum voor Geldzaken de beroepsbevolking van deze informatie voorzien,’’ licht het centrum toe. Voor het onderzoek naar de toeristenbelasting is gebruik gemaakt van de begrotingen van gemeenten, gepubliceerd door het CBS, en verwachte vermindering van toerisme als voorspelt door het NBTC. De grootste ‘schade’ doet zich voor in Amsterdam waar de gemeente door het wegblijven van toeristen 116 miljoen aan inkomsten misloopt.