Boog: hoge aantal corona besmettingen ‘alarmerend’

‘’Helaas reikt Diemen erg hoog op lijst besmettingen per 100.000 inwoners. Dat is een alarmerend gegeven, alle reden om met extra inspanningen verspreiding van het virus te voorkomen. Ik doe ook weer een dringend beroep op alle inwoners van Diemen om nog scherper te zijn, de regels te volgen en ook positief te blijven,’’ stelde burgemeester Erik Boog in de gemeenteraad. Hij ging daarbij ook in op een vraag van Ons Diemen en D66 naar mogelijke brandhaarden in Diemen die de hoge besmettingsgraad zouden verklaren. ‘’We krijgen daar heel veel vragen over, wat zijn de bronnen van besmettingen, zijn er brandhaarden. Op basis van bron- en contactonderzoek zijn twee clusters vastgesteld. Die zijn ook bekend geworden, McDonalds en de St. Petrusschool die beide tijdelijk gesloten zijn. Bij de rest is er een enorme verscheidenheid aan bronnen, gezin, nauwe contacten in omgeving, school en kinderopvang, horeca, medereizigers, sportclub, we komen het allemaal tegen. Het gaat om inwoners van Diemen die besmet zijn getest, maar die kunnen binnen of buiten Diemen besmet zijn geraakt.’’ De gemeente zal verder winkeliers die borden of producten buiten zetten, met name in winkelcentrum Diemerplein, nog eens dringend vragen om dat weg te halen maar de overheid kan dat niet afdwingen. “Ik vind dat heel frustrerend, de ene winkelier doet erg zijn best, de andere houdt zich aan de eigen landelijke richtlijn en doet niet meer dan dat,’’ aldus Boog op vragen van de Onafhankelijke Partij Diemen.