Reeks misstanden bij woningcontrole Holland Park

Bij een gerichte controle op 15 woningen in de nieuwe wijk Holland Park in Diemen zijn politie, gemeente en vreemdelingendienst op een reeks misstanden gestuit. Een veroordeelde overvaller werd met een Zuid-Amerikaanse prostituee aangetroffen in een huis waar hij formeel niet woonde. Een ander was al eens aangehouden voor het beschieten van een coffeeshop. Van de negen woningen waar de controleurs binnen kwamen, waren er vijf gehuurd via valse werkgeversverklaringen. De gemeente heeft aangifte gedaan en de huurders worden vervolgd. In vier gevallen stonden de bewoners niet ingeschreven, twee keer troffen de controleurs onderhuurders. Dat staat in een reportage van Het Parool over de aanpak van criminaliteit in Diemen. ‘’Gemeente en politie willen niet laten gebeuren wat ooit gebeurde met het vlakbij het Holland Park gelegen Amsterdam-Zuidoost: dat verloederde voordat de fraaie nieuwbouw tot wasdom was gekomen.’’ Ook wordt gerefereerd aan criminele problemen die zich in Diemen-Noord hebben voorgedaan. ‘’Vooral in de huurwoningen van Diemen-Noord wonen van oudsher relatief veel criminelen. Die beslechten onderlinge conflicten nu eenmaal niet via de wet, maar met handgranaten, beschietingen of (pogingen tot) liquidaties,’’ schrijft Het Parool.