Plan datacenter Over-Diemen leidt tot ongerustheid

Bij de Vattenfall centrale in Over-Diemen kan een groot datacenter worden gebouwd met torenhoge windmolens om de elektriciteit op te wekken. Dat plan is woensdag aan de orde gekomen tijdens een informatie-avond over schone energie. Het project leidt de raadsfractie van de Ouderenpartij Diemen tot ongeruste vragen. ‘’Het datacenter zou volgens de berichtgeving kunnen leiden tot een verdubbeling van het energieverbruik in Diemen. Bekend is ook dat datacenters een zeer groot ruimteoppervlak nodig hebben en slechts een zeer beperkt aandeel aan de werkgelegenheid leveren, omdat er maar een paar werknemers nodig zijn om het bedrijf draaiende te houden.’’ De ONP vraagt daarom of de berichten juist zijn, hoe concreet de planen zijn, of een datacenter past in de huidige regelgeving, hoe groot het center gaat worden en wat het energieverbruik is. ‘’Kunt u op basis van wet- en regelgeving de vestiging van een datacenter verhinderen? Wat is uw standpunt over de vestiging van een datacenter in Diemen?’’ aldus de vragen aan B&W. Vanaf IJburg komen ook verontruste geluiden omdat de gedachte windmolens op geringe afstand van woningen zouden komen. diemerkrant.nl maakte overigens al in de zomer van 2019 melding van de plannen.