Vattenfall heeft haast met rechtszaak biomassacentrale Diemen

De advocaat van energiebedrijf Vattenfall, ENVIR advocaten in Amsterdam, heeft de rechtbank in Haarlem gevraagd de beroepszaak tegen de vergunning voor de biomassacentrale in Diemen met spoed te behandelen. Aan Vattenfall is in februari dit jaar subsidie verleend voor de centrale. Voorwaarde is echter dat die installatie op 1 maart 2024 in werking moet zijn. Dat betekent dat de bouw uiterlijk in het voorjaar van 2022 moet beginnen. ‘’Iedere vertraging zal leiden tot een steeds groter risico op verliezen van een substantieel deel van de subsidie,’’ aldus advocaat M.M. Kajaan in een brief aan de rechtbank. Daar is gebleken ‘dat er geen enkele indicatie kan worden gegeven over de timing van de zitting’ waar beroepsschriften tegen de al verleende vergunning voor de Diemer centrale worden behandeld. De bezwaarden hebben bovendien al aangegeven dat ze zeker naar de Raad van State zullen stappen. ‘’Een spoedige behandeling van de beroepen is dan ook van groot belang voor Vattenfall om in staat te kunnen zijn om het project binnen de termijnen van de subsidieregeling te realiseren.’’ Vattenfall zelf heeft eerder aangegeven het definitieve besluit over de bouw van de Diemer biomassacentrale uit te stellen tot er meer duidelijk is over het rijkbeleid ten aanzien van die brandstof.