Gemeentehuis

‘Diemen moet macht inleveren aan regio Amsterdam’

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam wil de betrekkingen met de randgemeenten, waaronder Diemen, versterken. In dat kader wil ze ook zelf die gemeenten gaan bezoeken. ‘’Haar missie is de regio laten uitgroeien tot een échte metropool, vergelijkbaar met Londen of Parijs,’’ schrijft het Financieel Dagblad bij een interview met Halsema. Ze heeft het daarbij over de Metropool Regio Amsterdam MRA waar ook Diemen toe behoort. ‘’Een evaluatie van zomer 2019 bestempelde de Metropoolregio als een Poolse landdag, een te grote club van bestuurders die blijven hangen in machtsdenken en deelbelangen. En wat voor ingrijpende besluiten kun je nemen als je maar twee keer per jaar bij elkaar komt?’’ aldus het FD. Halsema bevestigt daarbij dat de gemeenten, waaronder Diemen, minder macht krijgen. Gemeenten hebben daar volgens haar ‘hoopvol en afwachtend’ op gereageerd. ‘’De gemeenten vonden Amsterdam vaak arrogant, en daar hadden ze ook gelijk in. De gewoonte was om alleen naar de regio te kijken als we dachten dat we zo onze eigen problemen konden oplossen.’’