Stadsherstel gaat pastorie in centrum Diemen restaureren

Stadsherstel is er na twee mislukte pogingen in geslaagd de rooms-katholieke pastorie aan de Hartveldseweg in Diemen aan te kopen. Stadsherstel gaat nu de restauratie van dit rijksmonument voorbereiden. Ook wordt een wijziging van het bestemmingsplan aangevraagd, ‘opdat na restauratie de hippe ontmoetingsplek in stand kan blijven’. Dat gebeurt dan in combinatie met de naastgelegen en al eerder gerestaureerde Schuilkerk De Hoop die ook eigendom is van Stadsherstel. Na restauratie zal het mogelijk zijn om vanuit die schuilkerk om het terras van de pastorie te bereiken ‘waardoor de zaal van de schuilkerk aantrekkelijker wordt voor verschillende verhuringen zoals concerten, diners, lezingen, familievieringen etc.’ De uit 1882 daterende pastorie, die ernstig in verval is geraakt, is ontworpen door de Amsterdamse architect Adrianus Bleijs die ook de Sint Nicolaaskerk in Amsterdam heeft ontworpen. ‘’Bleijs’ ontwerpen zijn eigenzinnig en niet alledaags. Niet alleen in de jaren dat hij ze ontwerpt maar ook vandaag de dag, ruim honderd jaar na zijn dood, zijn ze nog uniek en vaak beeldbepalend. Helaas is er veel verloren gegaan. Daarom zijn we er trots op dat we de pastorie van Bleijs in Diemen een mooi tweede leven kunnen schenken,’’ meldt Stadsherstel.