Diemenaar Sjaak Swart voert actie voor behoud leeuwen Artis

De nog altijd in Diemen-Zuid wonende ‘Mister Ajax’ Sjaak Swart wil geld inzamelen om de leeuwen voor Artis te behouden. Artis kan door de harde klappen vanwege de coronacrisis de leeuwen – één mannetje en twee vrouwtjes – niet langer houden en wil die half februari al naar een dierentuin Zuid-Frankrijk laten vertrekken. Maar Sjaak Swart vindt dat dat ‘nooit van zijn leven mag gebeuren’. “Ik hoop dat er veel opgehaald wordt”, zei Swart donderdag in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het mag nooit gebeuren dat die leeuwen verdwijnen uit Amsterdam. Artis is een traditie, en dat is net alsof Ajax weg zou gaan bijvoorbeeld. Dat kan niet”, zegt de 82-jarige inwoner van Diemen. Een nieuw verblijf voor de leeuwen zou Artis vier miljoen euro kosten en dat geld is er niet. Directeur Rembrand Sutorius geeft een reddingsactie niet veel kans. “Als er geld zou komen nu om deze groep leeuwen in Artis te houden: dat gaat niet”.

Foto Artis