Gemeentehuis

Diemen wil geen windmolens in de Diemer Vijfhoek

Diemen wil dat er geen windmolens komen in de Diemer Vijfhoek, een groot buitendijks schiereiland in het IJmeer achter de Vattenfall-centrale. Dit natuurgebied op de grens van IJburg heeft unieke natuur- en cultuurhistorische waarden en valt daarom ook onder het Natuur Netwerk Nederland. Windmolens hier hebben te sterke gevolgen voor trekvogels en zouden bovendien de Werelderfgoed status van Ford Diemerdam bedreigen, aldus B&W van Diemen. ‘’Rond het fort bevindt zich een schootcirkel die een groot deel van de Vijfhoek beslaat en ook onder het beschermingsregime valt. Daarnaast is de Vijfhoek onderdeel van de buitenring van de Stelling van Amsterdam.’’ Diemen wil dat de Diemer Vijfhoek daarom in de zogenaamde Regionale Energiestrategie als zoeklocatie wordt geschrapt. Overigens kunnen er op zes andere plaatsen in Diemen nog altijd wel windmolens komen. Dat gaat om gebieden langs het Amsterdam-Rijnkanaal, de A1 en de A9 en in het Diemerbos. Langs de A1 en de spoorlijn Diemen-Weesp kunnen zowel windturbines als zonneparken komen.