GVB moet door crisis snijden in openbaar vervoer

Het GVB, dat met tram 19, de bussen 44 en 66 en metro 53 het grootste deel van het openbaar vervoer in Diemen verzorgt, zal binnen afzienbare tijd moeten gaan snijden in de dienstregeling. ‘’Dat kan betekenen dat de bus minder vaak in de buurt te zien zal zijn, er minder trams per uur voorbij rijden en het langer duurt voordat reizigers op hun plaats van bestemming zijn.’’ Dat schrijft Egbert de Vries, als wethouder voor verkeer in Amsterdam ook voorzitter van de Vervoerregio waartoe ook de gemeente Diemen behoort. Het GVB dreigt door de coronacrisis tot zeker 2030 zwaar in de verliezen te blijven zitten. OV-bedrijven houden de dienstregeling zoveel mogelijk op peil terwijl er door het thuiswerken, de sluiting van de winkels en horeca en de avondklok nauwelijks passagiers zijn. ‘’Het snijden in het ov-aanbod is mogelijk en noodzakelijk, maar vraagt om ‘scherpere keuzes dan tot nu toe noodzakelijk waren. Dat betekent met het transitieplan dat nu samen met de vervoerders wordt opgesteld dat dit impact zal hebben voor de beschikbaarheid van het openbaar vervoer in onze regio,’’ aldus De Vries.