GroenLinks Diemen bezorgd over watergebruik datacentra

GroenLinks Diemen is ‘enorm geschrokken’ van berichten bij de NOS over het enorme watergebruik door datacentra. Dat kan mogelijk leiden tot een tekort aan drinkwater voor huishoudens. Ook worden volgens de NOS chemicaliën aan het koelwater toegevoegd die met het lozingswater in het milieu belanden. In Diemen zijn momenteel twee datacentra in de planning, één in een bestaand bedrijfspand op industrieterrein Verrijn Stuart dat voorheen in gebruik was bij DA Drogist (foto) en één bij de Vattenfall centrale in Over-Diemen. De GroenLinks fractie haakt aan bij eerdere vragen van de Ouderenpartij Diemen: ‘’Is al duidelijk of er daadwerkelijk een aanvraag voor een wijziging van het bestemmingsplan gaat worden ingediend? Zo ja, wanneer kunnen wij deze verwachten? Voor welk type datacenter wordt er dan een bestemmingsplanwijziging aangevraagd? Water gekoeld, luchtgekoeld of een combinatie van beiden?’’ Als het om een watergekoeld centrum vraagt, dan wil GroenLinks ook weten welke wettelijke kaders er zijn voor het waterverbruik. ‘’Heeft het college zicht op welke chemicaliën en de hoeveelheid chemicaliën die er worden geloosd met het lozingswater?’’