Bewoner hoogbouw Diemen kan groenafval niet meer kwijt

Bewoners van flatgebouwen in Diemen kunnen binnenkort hun groenafval niet meer kwijt. In de afgelopen jaren zijn in die buurten de ondergrondse containers voor groente-, fruit- en tuinafval al verwijderd. Goedwillende bewoners maakten echter gebruik van containers in de nabijgelegen laagbouw wijken. Maar die GFT-containers worden verwijderd en vervangen door rolcontainers voor elke woning. Ook op GFT-containers tegenover of vlakbij flatgebouwen, zoals op het Gruttoplein in Diemen-Noord, zit een sticker dat ze worden weggehaald. Een woordvoerster van de gemeente licht toe: ‘’In het verleden stonden er ook bij de hoogbouw gft-containers. Deze werden nauwelijks gebruikt, of gebruikt om restafval in te doen. Daardoor raakt het gft-afval vervuild en wordt het bij de verwerker afgekeurd en als restafval verbrand. Daarom zijn de gft-containers bij hoogbouw jaren geleden al verwijderd.  We zijn nu druk met het organiseren van de gft-inzameling in de laagbouw. Wanneer dat achter de rug is, gaan we kijken hoe we gft-inzameling in de hoogbouw kunnen faciliteren zonder dat dit vervuiling en misbruik oplevert. Te denken valt daarbij bijvoorbeeld aan een voorziening die met een pasje te openen is. Gemotiveerde bewoners kunnen dan een pasje aanvragen om hiervan gebruik te maken.’’