Spoorzicht Diemen

Wachttijd sociaal huurhuis Diemen loopt op tot 18 jaar

In Diemen moeten mensen die een sociale huurwoning zoeken nu gemiddeld 18 jaar en vier maanden wachten. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS. Diemen behoort daarmee tot de vijf gemeenten met de langste inschrijfduur in Nederland. Die vijf gemeenten liggen allemaal in de onmiddellijke omgeving van Amsterdam. De 18 jaar en vier maanden is ‘de tijd vanaf het moment dat je je inschrijft tot het moment dat je een huis hebt gevonden. De tijd waarin je actief aan het zoeken bent is korter,’ legt de NOS uit. Voor Diemen zijn er te weinig gegevens om de gemiddelde actieve zoektijd te berekenen. De NOS verzamelde voor het onderzoek gegevens van 220 gemeenten, ongeveer 60 procent van alle gemeenten in Nederland. Van de gemeenten die cijfers aanleverden zijn er negentig waar je langer dan zeven jaar moet wachten. ‘’Omdat meer mensen ernaar zoeken, is ook zo’n sociale huurwoning krijgen lastig. Het duurt lang. Heel lang. Een bekend probleem en met name in de Randstad een oud probleem. Maar het breidt zich uit; de wachtrij wordt in vrijwel heel Nederland langer,’’ tekent de NOS verder aan.