In beroep kortere straffen voor fatale brand Diemen

Twee mannen en een vrouw zijn in hoger beroep veroordeeld tot 10 jaar en 6 maanden cel voor brandstichting in de studentenflats aan de Rode Kruislaan in Diemen. Eerder had de rechtbank de verdachten 14 tot 16 jaar gevangenis opgelegd. Bij die fatale brand in juli 2017 kwam een 27-jarige man om het leven en raakten twee jonge vrouwen ernstig gewond. In de nacht van 19 juli 2017 hadden de twee mannen het appartement van de vrouw in brand gestoken. Doel van het drietal was de verzekering op te lichten. Door de hitte en de rook kon de brand zich snel door de studentenflat heen verspreiden. De brandweer vond later op een hogere verdieping het stoffelijk overzicht van de 27-jarige David Swart. Het gerechtshof stelt dat de eerdere straffen ondanks de ernst van het misdrijf te hoog waren in vergelijking met soortgelijke gevallen. Bovendien hebben de vrouw en één van de mannen een mediationtraject doorlopen met de twee vrouwelijke slachtoffers ‘op een wijze die aan beide zijden getuigt van moed en empathie. De mediaton-gesprekken lijken deze slachtoffers te helpen hetgeen hen is overkomen een plek te geven’, aldus het hof.