24 maanden cel geeist tegen Diemenaar wegens verduistering

Het openbaar ministerie heeft 24 maanden cel en een geldboete van 50.000 euro geëist tegen een 60-jarige inwoner van Diemen wegens corruptie, oplichting, valsheid in geschrifte, verduistering en witwassen. Hij heeft daarmee in totaal ruim 4,5 ton verduisterd bij het Centraal Administratie Kantoor CAK. De Diemenaar had een leidinggevende positie binnen het CAK. Toen die organisatie in 2013 een Zelfstandig BestuursOrgaan werd (ZBO), ging hij er in salaris op achteruit en raakte in financiële problemen. Volgens het OM heeft de Diemenaar daarop een kennis met een eenmansbedrijf benaderd om samen een fraude op te zetten. Dit was een man uit Hoorn die later voor de rechter moet verschijnen. De kennis zou zogenaamd diensten op het gebied van ICT en HR factureren aan het CAK. De Diemenaar kon invloed uitoefenen op het betalen van deze facturen, ook al stond er volgens de verdachte uit Hoorn en het CAK feitelijk geen dienst tegenover. Na betaling door het CAK maakte de kennis het geld over naar het eenmansbedrijf van de Diemenaar. Ook daar stond geen enkele dienst tegenover. Een deel van het geld mocht de kennis houden. Feitelijk stuurde de Diemenaar zelf de facturen door naar het CAK. Daarvoor had de kennis hem het blanco factuur-format van zijn bedrijfje gemaild. Dit ging jarenlang goed, totdat het bureau inkoop van het CAK de Diemenaar aansprak op het totaalbedrag dat naar het eenmansbedrijfje van de man uit Hoorn ging. Er volgde een Rijksrecherche-onderzoek. Dat bracht de e-mail-wisseling tussen de Diemenaar en zijn kennis over de fraude aan het licht.