Illegaal geld opgenomen in Diemen-Zuid na spoofing

De politie is op zoek naar twee mannen die op donderdag 21 oktober geld hebben opgenomen bij een automaat aan Kruidenhof in Diemen-Zuid nadat ze de bankgegevens van het slachtoffer hadden bemachtigd via een spoofing link. Het slachtoffer reageerde op een sociaal media platform op een advertentie waarin een keukenapparaat gratis werd aangeboden. Ze krijgt antwoord van iemand die aangeeft dat ze het apparaat kan krijgen als ze wel de verzendkosten betaalt. Nadat ze op een toegestuurd linkje klikt, komt ze op de site van een bekende bank en die site lijkt helemaal te kloppen. Het slachtoffer rondt daarom de betaling af maar dan vraagt de site opeens om een ander wachtwoord. Het slachtoffer vertrouwt de situatie niet en logt snel uit. ‘’Het kwaad is dan echter al geschied: ongeveer een uur later wordt er drie keer geld opgenomen van haar bankrekening. Ze doet dit niet zelf. Blijkbaar is er nadat het slachtoffer haar gegevens heeft ingevuld op de site met die gegevens een andere telefoon aan haar bankrekening gekoppeld en via die telefoon neemt iemand geld op. Klanten van de bank van het slachtoffer kunnen sinds enige tijd  geld opnemen bij een bankautomaat zonder bankpas maar met het scannen van de QR-code. Hiervoor is de plastic betaalpas niet nodig,’’ legt de politie uit. De politie heeft een signalement en foto’s van de verdachten gemeld op politie.nl