Aanhouding in Diemen voor grote wapen- en drugshandel

De politie heeft maandag drie mannen van 30, 35 en 51 jaar uit Diemen en Amsterdam aangehouden in een onderzoek naar grootschalige wapen- en drugshandel. Het trio wordt verdacht van overtreding van de Opiumwet, wet Wapens en Munitie en witwassen. De recherche kreeg de verdachten in november 2021 nadrukkelijk in beeld door berichten uit gekraakte PGP-telefoons afkomstig van het platform Sky ECC. Na uitgebreid onderzoek kwam ook een loods in Rijsenhout in beeld als locatie waar mogelijk een partij vuurwapens lag opgeslagen. Tijdens een actie in dat pand namen agenten een grote hoeveelheid wapens, waaronder automatische- en zogeheten sniperwapens, en explosieven in beslag. In een aangrenzende loods is een inwerking zijnde cocaïnewasserij aangetroffen met zeer veel chemicaliën en een aantal kilo cocaïne en amfetamine. Naar aanleiding daarvan is nog een 52-jarige man uit Rijsenhout aangehouden. Verder stond op het terrein nog een vermoedelijk gestolen auto, waar nog nader onderzoek naar wordt gedaan. De LFO (Landelijk Faciliteit Ontmantelen) heeft het productieproces voorzichtig gestopt en de wasserij ontmanteld. Alle verdachten worden donderdag 2 juni 2022 voorgeleid aan de rechter-commissaris. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.