Ouderenpartij Diemen wil raadsenquête over Omval schandaal

De fractie van de Ouderenpartij Diemen stelt voor dat de Diemense gemeenteraad een raadsenquête houdt naar de gang van zaken bij de verbouwing van theater De Omval. Die kost 7 miljoen euro terwijl eerste begrotingen uitgingen van 2,25 miljoen euro en de laatste schatting van 4,25 miljoen. De tegenvallers zijn te wijten aan een reeks fouten binnen de gemeentelijke organisatie, recentelijk verergerd door de hoge inflatie. Naar de oorzaken van die overschrijdingen en tegenvallers wil het college zelf een onderzoek doen en de ‘geleerde lessen’ in het voorjaar van 2023 aan de raad voorleggen. Dat lijkt volgens de OPD erg ‘op een slager die zijn eigen vlees keurt’. Daarom stelt de fractie een onafhankelijk onderzoek voor in de vorm van een raadsenquête, een controlemiddel waarmee de gemeenteraad B&W kan bevragen op wat er is misgegaan bij dit project. De gemeenteraad bepaalt dan wat wordt onderzocht en hoe. Het college moet dan verantwoording afleggen aan een commissie die bestaat uit Diemense gemeenteraadsleden. Die commissie kan zich laten bijstaan door onafhankelijke deskundigen.