Vattenfall bouwt enorme elektrische boiler in Diemen

Vattenfall gaat op haar terrein in Over-Diemen een enorme waterkoker bouwen die 20.000 woningen in Diemen zelf, Amsterdam-Zuid en Oost en Almere van warmte moet gaan voorzien. Dat heeft het energiebedrijf meegedeeld. Met dat project is de bouw van de omstreden biomassacentrale echter niet van de baan. De ‘supersized’ boiler moet draaien op duurzame stroom, vooral als er veel wind- of zonne-energie beschikbaar is. Ook kan de E-boiler worden ingezet als zogenoemd regelvermogen waarmee het elektriciteitsnet in balans wordt gebracht als dat plots nodig is. De door de E-boiler opgewekte warmte kan direct worden gebruikt in het stadswarmtenet of tijdelijk worden opgeslagen in de al aanwezige warmtebuffer in Diemen: de ‘thermoskan’. De bouw van de waterkoker was al eerder aangekondigd en Vattenfall heeft ook al de vereiste vergunningen en de subsidies binnen. Nu is definitief besloten met het project door te gaan. De bouw begint in januari en de waterkoker moet begin 2025 in bedrijf worden genomen. De bestaande gascentrales in Over-Diemen zullen in de toekomst minder gaan draaien omdat het aanbod aan duurzame elektriciteit groeit.