Ernstige klachten brandveiligheid studentencomplex Diemen

‘Het is hier niet brandveilig en dat wist iedereen allang. Die houding is ook merkbaar op het studentencomplex aan de Rode Kruislaan.’ Dat schrijft Tim Ruting, vertegenwoordiger van de bewoners van de studentenwoningen in Diemen op platform Folia. Aanleiding is de grote brand in een complex in Amsterdam-West waarbij 70 woningen verloren gingen. Ruting beschuldigt vooral beheerder Lieven de Key: ‘’Drie jaar lang heb ik als een alarmklok gefunctioneerd bij een organisatie die in coma ligt. Want hoe je het ook wendt of keert, Lieven de Key doet er gewoon niets mee.’’ Hij herinnert aan de grote brand in het Diemer complex in 2017 waarbij één bewoner de dood vond en enkele anderen zwaar gewond raakten. ‘’In de zomer van 2019 maakten we als het bestuur van bewonersvereniging De RXL afspraken met Lieven de Key om plannen vast te leggen voor de toekomst. Met een brandoefening en een nieuwe brandmeldinstallatie zou ons complex veilig zijn. Die brandoefening heeft tot op heden nooit plaatsgevonden. Hoewel het nieuwe brandmeldsysteem is geïnstalleerd, leidt het wekelijks tot valse brandalarmen met lakse reactietijd onder bewoners tot gevolg. Vandaar deze open brief: beste bestuursleden van Lieven de Key, red ons alsjeblieft uit de volgende brand. Doe die brandoefening en luister wanneer de bewoners van jullie complexen alarm slaan. Tijd kost geld, huizen, en bovenal levens.’’