Vattenfall wil toch datacentrum bouwen in Over-Diemen

Vattenfall heeft de gemeente Diemen gevraagd om toch weer te praten over de mogelijke bouw van een datacenter op haar terrein in Over-Diemen. In Diemen wordt één datacentrum gebouwd, op industrieterrein Verrijn Stuartweg, maar B&W en de gemeenteraad willen niet actief meewerken aan nog zo’n installatie. Dat is ook in het coalitie-akkoord vastgelegd. Datacentra zijn in het hele land omstreden omdat ze buitensporig veel energie gebruiken. B&W hebben eerder besloten wel kennis te nemen van de plannen van Vattenfall maar er verder geen vervolgstappen over te ondernemen. De gemeenteraad heeft in september wel een bezoek gebracht aan de Diemer centrale om te praten over het warmtenet en de verduurzaming daarvan. In vervolg daarop heeft Vattenfall de raad per brief gevraagd om B&W toch toe te staan om opnieuw over haar datacentrum-plannen te praten. ‘’Het college zelf ziet geen aanleiding het coalitie-akkoord op dit punt open te breken’’, aldus de besluitenlijst.