Sterke toename financiële hulpvragen uit Diemen

Diemen is, met Amsterdam, één van de grootste stijgers bij het aantal mensen dat bij Humanitas aangeklopt met financiële problemen. In 2022 nam het mensen dat individuele hulp vroeg aan Humanitas Thuisadministratie in heel Nederland toe met 14 procent maar Diemen zag een sterkere groei. ‘’Achter die cijfers zitten niet alleen digibete ouderen of statushouders die de Nederlandse taal nog niet beheersen, maar ook mensen met een modaal inkomen. Ze komen niet meer rond en kloppen aan voor hulp. Vaak komt die hulpvraag laat en zijn de problemen al behoorlijk uit de hand gelopen. Mensen schamen zich en proberen het nog heel lang zelf op te lossen, ze ervaren een hoge drempel om te praten over hun problemen,’’ meldt de instelling, Henk Jurriansen, vrijwilliger van Humanitas bij Financieel Café Amstelland: “Met het Financieel Café proberen we die drempel zoveel mogelijk weg te nemen. Mensen kunnen hier anoniem binnenlopen, krijgen een kopje koffie en intussen kijken wij met hen mee of verwijzen hen door naar Thuisadministratie.” Omdat praten over geldzaken zo belangrijk is, zet Humanitas dit jaar in op een nieuwe vorm van preventie: in februari gaat de challenge ‘Praten over geld doe je zo!’ van start.