Datacentrum vergt twee keer zoveel stroom als héél Diemen

Een nieuw datacentrum, zoals Vattenfall wil bouwen op haar terrein in Over-Diemen, zal twee keer zoveel stroom nodig hebben als heel Diemen nu. Dat stelt de Ouderenpartij Diemen in een motie die ingediend in de gemeenteraad. Het stroomverbruik van zo’n datacentrum kan daardoor ten koste gaan van de benodigde stroom voor woningbouw, scholen, laadpalen elektrische auto’s en andere voorzieningen. Ook kan het gevolgen hebben voor het gebruik van drinkwater en voor het milieu en de natuur, aldus de OPD-fractie. De gemeenteraad kan volgens de Ouderenpartij een eventueel verzoek tot toestemming niet goed beoordelen omdat er geen eigen Diemer beleidsplan voor datacentra is. Zolang die beleidsregels ontbreken, zal er dan ook geen medewerking worden verleend aan de plannen van Vattenfall, stelt de Ouderenpartij Diemen de raad voor.