Diemenaar (40) gepakt wegens fraude bij schoonmaakbedrijf

De FIOD heeft een 40-jarige man uit Diemen en een 43-jarige man uit Assendelft aangehouden wegens belastingfraude. Het tweetal wordt verdacht van oplichting en witwassen. De Diemenaar wordt ook verdacht van fraude met omzetbelasting en loonheffingen. Er zijn twee woningen en een bedrijfspand in Diemen en Amsterdam doorzocht. Daarbij beslag is gelegd op fysieke en digitale administratie. Het onderzoek startte na een fraudemelding van het UWV over een ten onrechte aangevraagde NOW-uitkering. Tegelijkertijd liep er een boekenonderzoek door de Belastingdienst naar de onderneming van verdachten. De 40-jarige man was aandeelhouder en bestuurder van een onderneming die schoonmaakwerkzaamheden voor hotels verrichtte. Deze onderneming droeg volgens het onderzoeksteam geen belasting af voor de ingediende aangiften omzetbelasting en loonheffingen. In 2020 werden de aandelen en het bestuur van de onderneming vermoedelijk overgedragen aan een katvanger. De verdachte uit Diemen maakte een doorstart met een nieuw bedrijf. De omzet van de schoonmaakwerkzaamheden kwamen vermoedelijk terecht bij de nieuwe onderneming, maar werden feitelijk uitgevoerd door het oude bedrijf, dat tevens opdraaide voor de loonkosten. Het totale nadeel voor de staat wordt momenteel geschat op bijna 250.000 euro.