Gratis OV-kaartje minima Diemen voor iedereen te bestellen

De Vervoerregio Amsterdam, waartoe ook Diemen behoort, stelt 730.000 gratis kaartjes voor het openbaar vervoer beschikbaar waarmee 1,5 uur gereisd kan worden met GVB of Connexxion. De kaartjes zijn bedoeld voor mensen met een laag inkomen – tot 130 procent van het minimuminkomen. Maar omdat de Vervoerregio de inkomens om privacyredenen niet mag controleren, kan in principe iedereen de gratis kaartjes bestellen via gratis-ov.nl. Per adres verstuurt de Vervoerregio acht kaarten die elk 1,5 uur geldig zijn, genoeg om door de hele regio te reizen. De kaartjes worden ook verspreid via voedselbanken, kringloopwinkels en maatschappelijke organisaties. De actie volgt op de verhoging van de OV-tarieven met 7,24 procent begin dit jaar. ‘’Een forse stijging, waardoor openbaar vervoer buiten het bereik kan komen van huishoudens met de laagste inkomens. Als tegemoetkoming maakte de Vervoerregio daarom in november 2022 vijf miljoen euro vrij om ruim 730.000 kaartjes te verdelen, samen met vervoerders GVB, EBS en Connexxion,’’ deelt de instantie mee.