Diemen gaat zonnepanelen op grote daken ondersteunen

De gemeente Diemen wil dat er meer zonnepanelen komen op grote daken en gaat daartoe een samenwerking aan met energiecoöperatie Ecostroom. Dat stelt inwoners van Diemen die zelf geen budget hebben voor zonnepanelen of een woning hebben waar geen zonnepanelen op kunnen de mogelijkheid om te participeren in de aanleg elders. ‘’Als eigenaren van een groot dak ervoor kiezen om hun dak te verhuren aan Ecostroom, wordt er lokaal groene energie opgewekt voor onze eigen inwoners. Zo doet iedereen wat en werken we samen aan de energietransitie,’’ aldus de gemeente. ‘’Door grote daken vol te leggen met zonnepanelen, kunnen we snel meer duurzame energie opwekken. Daarom is het project gericht op daken waar grote installaties zonnepanelen op kunnen: installaties van minimaal 15 kilowattpiek of een dakoppervlak van minimaal 285 m². De meeste grote daken binnen de gemeente Diemen zijn te vinden op de bedrijventerreinen. Naast bedrijven worden ook scholen, sportverenigingen en andere doelgroepen met een groot dak in etappes uitgenodigd om mee te doen.’’ Om deelnemers verder op weg te helpen, bekostigt de gemeente dakscans voor de eerste 15 deelnemers. De dakscan (ook wel draagkrachtberekening) is nodig om te zien of een dak het gewicht van de zonnepanelen kan dragen.