Vattenfall wil 395 miljoen subsidie voor biomassacentrale Diemen

Vattenfall lijkt de bouw van de omstreden biomassacentrale in Over-Diemen door te willen zetten. Het energiebedrijf heeft voor dit jaar opnieuw een subsidie van liefst ruim 395 miljoen euro voor het Diemer project aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De officiële omschrijving luidt: ‘Bio-energie|Warmte in Diemen vermogen 100,0000 MW, beschikte productie per jaar 600.000,00 MWh, looptijd 12 jaar. Het project is nog niet gerealiseerd (peildatum mei 2023).’ In oktober vroeg Vattenfall al vergunning voor enkele bouwtechnische aanpassingen, wat niet nodig was geweest als het project toch al was geschrapt. Voor D66-raadslid Francus Simonetti is dat alles aanleiding om op Twitter te roepen: ‘Vattenfall begint zich te gedragen als een zeer ongenode gast in Diemen en omgeving’. Het energiebedrijf moet nu alleen nog wachten op een uitspraak van de Raad van State over beroepsschriften tegen de algemene vergunning voor de biomassacentrale. Die instantie heeft onlangs meegedeeld dat de uitspraak verder is vertraagd.