Diemen moet al vanaf 2025 van het gas af

De gemeente Diemen gaat al vanaf 2025, dus over anderhalf jaar, beginnen met het gasvrij maken van grote wijken. In een eerste fase, die tot 2030 loopt, gaat het onder meer om de flats aan de Rode Kruislaan en alle straten in die wijk, flats aan de Tobias Asserlaan en de Martin Luther Kinglaan (foto) en omringende straten, de wijken Akkerland, Polderland en Kruidenhof in Zuid, de wijken Spoorzicht en Buitenlust en Diemerplein. Het is vervolgens de bedoeling dat heel Diemen, inclusief alle bedrijfsterreinen, in 2040 aardgasvrij is. Het is in de meeste wijken van Diemen mogelijk om een warmtenet aan te leggen, aldus de gemeente. Over vervanging van koopapparatuur en eventuele vergoedingen daarvoor wordt in dit stadium niets gemeld. De gemeente gaat met inwoners, verenigingen van eigenaren, bedrijven en verhuurders in gesprek over de planning en de warmteoplossing. Doel is te komen tot een uitvoeringsplan voor de buurt. De warmteregisseurs van de gemeente staan ook open om buurtinitiatieven te steunen.