Diemerkrant.nl

Tweetal uit Diemen aangehouden om omzeiling sancties Rusland

Twee mannen (56 en 57) uit Diemen en een vrouw (54) uit Den Haag zijn aangehouden op verdenking van het omzeilen en overtreden van de sanctiewetgeving tegen Rusland door deel uit te maken van een internationaal smokkelnetwerk. De drie zouden in strijd met de handelsbeperkingen technologische en laboratorium goederen aan Rusland hebben geleverd die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, gegevensdragers en op de bankrekening. Dat heeft de FIOD meegedeeld. In 2017 is een bedrijf opgericht dat goederen kocht in Europa in en die via landen in Oost-Europa naar Rusland vervoerde. De FIOD is een strafrechtelijk onderzoek gestart na verschillende meldingen. De twee mannen uit Diemen waren beiden bestuurders van het bedrijf ten tijde dat de sanctiewetgeving van kracht was. Momenteel is een man uit Rusland bestuurder en enig aandeelhouder. De aangehouden vrouw was vermoedelijk ook betrokken bij de omzeiling en verrichte werkzaamheden voor het verdachte bedrijf. Gelijktijdig met Nederland vonden voor dit onderzoek ook doorzoekingen en verhoren plaats in Duitsland, Letland, Litouwen en Canada. Eurojust en Europol hebben ondersteuning verleend.