Gemeente Diemen

Gemeente Diemen doet onderzoek naar lood in de grond

De gemeente Diemen gaat onderzoeken of en waar er te veel lood in de grond zit. Daarvoor heeft Diemen een subsidie gekregen van de provincie Noord Holland. De verwachting is dat er maar op een paar plekken te hoge loodgehaltes worden gemeten. ‘Dit onderzoek doen we voor de zekerheid. Lood is niet goed voor de gezondheid als je het binnenkrijgt. Relatief veel lood in de grond hoeft op zich geen gezondheidsprobleem te zijn, zolang je het niet binnenkrijgt. Daarom is het goed om te weten waar er te veel lood in de grond zit en die plekken schoon te maken. De gemeente begint met het onderzoeken van plaatsen waar kinderen spelen, zoals schoolpleinen en speelplaatsen. Ook moestuinen worden onderzocht. Het onderzoek wordt in het tweede kwartaal van 2024 uitgevoerd. Als er schoonmaak nodig is, volgt dat later dit jaar’, aldus de gemeente. Wethouder Matthijs van den Berg van milieu: ‘’We zijn blij dat wij nu waar nodig de speelplekken en moestuinen kunnen onderzoeken. We zijn de eerste kleinere gemeente in Noord-Holland die met de subsidie van de provincie onderzoek gaat doen. In Diemen zijn er gebieden waar op basis van historie of algemene onderzoeksgegevens verwacht wordt dat er te hoge loodgehaltes aanwezig zijn. Of er op een specifieke plek ook echt te veel lood wordt gevonden, is nog maar de vraag. Vaak is er al schone grond aangevoerd bij de bouw of onderhoud. Ook als een plek betegeld is, is er geen risico. De verwachting is dat er maar op een paar plekken te hoge loodgehaltes worden gemeten. Maar de gemeente wil elke twijfel wegnemen. We laten elke speelplek of schoolplein die helemaal of deels onverhard is en nog geheel of deels de oorspronkelijke bodem heeft onderzoeken. Veiligheid voor alles. En als het gehalte te hoog is, gaan we de plek schoonmaken’’.