Weesp wil geen Diemer windmolens om de hoek

De bestuurscommissie Weesp vraagt de gemeente Diemen om géén windturbines van 145 meter op de gemeentegrens neer te zetten. Commissielid Mathijs Petri (Weesper Stadspartij) deed deze oproep in de Diemense gemeenteraad, mede namens de VVD, CDA, PvdA en D66 in Weesp. Petri: “Veel gemeentes zoeken de uiterste grens op van hun grondgebied, zo ver mogelijk van de eigen kiezers. En Diemen doet dat in extreme mate. Als je op de kaart kijkt, zie je een dichtbevolkte kern met een grote staart. En helemaal aan het puntje van de staart, daar komen de windturbines. ” Twee van de vier turbines komen zeer dicht bij de wijk Weespersluis, op 600 meter afstand van geplande bebouwing. Petri: “Het kabinet erkent dat er heftige gezondheidsklachten ontstaan rondom windparken. Zelfs in gebieden die veel minder dichtbevolkt zijn.” Volgens Petri heeft het Amsterdamse referendum van vorige week aangetoond dat er totaal geen draagvlak is voor zulke plannen: “Vorige week nog heeft 85 procent van de kiezers in Driemond en 76 procent in Weespersluis nee gezegd tegen een beleidsplan dat windmolens mogelijk maakt in onze natuur. Hoe duidelijk wil je het hebben?”