Geen glasvezel Diemen

Diemen krijgt geen glasvezelnet

Diemen krijgt voorlopig geen glasvezelnet in bestaande woonwijken. De kabelbedrijven willen daar niet in investeren omdat de kosten te hoog zijn en relatief te weinig abonnees de dure abonnementen af willen nemen. De gemeente zelf zou zeker 5,4 miljoen euro kwijt zijn aan aanleg van een glasvezelnet en zou dat dan ook nog zelf moeten exploiteren.
De kabelbedrijven kiezen liever voor opwaardering van het bestaande kopernetwerk waarmee de consument de komende vijf tot tien jaar voorzien kan worden van snel internet, schrijven B&W aan de gemeenteraad die eerder in een motie vroeg om een schatting van de kosten voor glasvezel in Diemen. ‘’Pas na deze periode bestaat de kans dat het kopernetwerk technisch niet meer toereikend is om de consumentenmarkt te bedienen met snel internet. Wat dan de nieuwe technologie is die snel internet gaat leveren is niet bekend. De ontwikkelingen rondom 5G gaan snel en de kans bestaat dat in de toekomst de verbindingen via de lucht gaan in plaats van een kabel.’’ De gemeente heeft de afgelopen tijd wel gesprekken gevoerd met de bekabelaars. ‘’Daaruit is gebleken dat de bekabelaars glasvezel niet zien als prioriteit in bestaande stedelijke gebieden. Dit door de hoge aanlegkosten, de snelle technische ontwikkelingen en de mogelijkheden met het bestaande kopernetwerk.’’ Overigens wordt in nieuwbouwwijken als Plantage de Sniep en Holland Park wel glasvezel aangelegd.