Diemen heeft het eerste buurtpact in Nederland

Bewoners en professionals uit Diemen hebben het eerste Buurtpact van Nederland gesloten. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Omval. In het pact staan de belangrijkste waarden die zij delen om samenwerking in de Diemense buurten vorm te geven. Daarnaast bevat het pact succesvolle praktijkverhalen uit de buurten en nieuwe activiteiten voor de komende tijd. In eerste instantie gaat het om bewoners van de Rode Kruislaan en Beukenhorst. Gehoopt wordt dat later ook bewoners van Diemen-Noord aanhaken. Burgemeester Erik Boog: ‘’Er zijn hier grote stappen gezet als het gaat om participatie en buurtkracht. Laten we nu van elkaar blijven leren en in gesprek blijven, ook als het druk is. We blijven werken aan het Diemense Buurtpact. Hopelijk volgen er nog veel meer avonden als deze waarbij we samen leren.” Tijdens de bijeenkomst werd dieper ingegaan over wat succesvol samenwerken aan de Diemense buurten, of community building, behelst. ‘’Belangrijke ingrediënten zijn vertrouwen, positiviteit en gelijkwaardigheid. Professionals nemen hun expertise en werkinhoudelijke bagage mee, terwijl bewoners ‘experts in het buurtleven’ zijn; ze wonen en leven vaak al jarenlang in hun buurt en kennen de mensen en de mores. Als bewoners en professionals elkaar als gelijkwaardige experts vinden, wint iedereen erbij,’’ stelt de gemeente Diemen.

Foto Peter van Duijvenbode