Nuonweg Open

Amsterdam: geen biomassa uit VS in centrale Diemen

Het gemeentebestuur van Amsterdam vindt dat er in de biomassacentrale die Nuon wil bouwen in Diemen geen houtpellets uit de Verenigde Staten of andere ‘buitenlanden’ verwerkt mogen worden. Bij de inkoop van stroom geeft Amsterdam al aan dat de biomassa uit Nederland moet komen. B&W vinden nu dat dat ook moet gelden voor de inkoop van warmte waar de centrale in Diemen voor bestemd is. Dat antwoordt het college op al in oktober gestelde schriftelijke vragen van GroenLinks raadslid Jasper Groen. B&W noemen het importeren van biomassa om die te verbranden zolang er geen garanties zijn over de duurzame herkomst onwenselijk, meldt AT5. Amsterdam gaat samen met de gemeente Diemen in gesprek met Nuon. Het bedrijf wil ook subsidie voor de biomassacentrale bij het Rijk aanvragen, maar mogelijk worden de duurzaamheidseisen voor de gebruikte biomassa aangescherpt. Verder is de petitie tegen de komst van de centrale in Diemen (https://petities.nl/petitions/geen-biomassacentrale-in-diemen-gevaar-voor-onze-gezondheid?locale=nl)  nu door bijna 2.500 mensen ondertekend.