Restauratie Joods monument Diemen komt in zicht

De restauratie van het rijksmonument Metaheirhuis op de Joodse Begraafplaats Diemen lijkt in zicht te komen. De Joodse Gemeente Amsterdam heeft bij B&W van Diemen een vergunning voor de benodigde werkzaamheden aangevraagd. Dat is noodzakelijk om een subsidie-aanvraag te doen bij de provincie Noord-Holland. Daarmee is de financiering echter nog niet rond, benadrukt Coen Abram, manager financiën bij de Joodse Gemeente. ‘’Nadat de toezegging er is en met een bijdrage die van de Stichting Maror hebben ontvangen rest er nog een tekort waarvoor wij bijdragen van derden zullen proberen te vinden. De bedoeling is dat de ruimte weer in zijn oude glorie hersteld wordt, maandelijks een dag per maand open is voor bezoekers en we een programma willen proberen te starten om bv de schooljeugd te betrekken in lessen over de Tweede Wereldoorlog en eventueel lessen over de joodse gemeenschap.’’ Het Metaheirhuis of lijkenhuis staat op Veld B van de begraafplaats achter de gemeentewerf aan Landlust en wordt door architecten ‘een goed voorbeeld van het baksteenexpressionisme uit het interbellum genoemd’.