Metrolijn53

Zonnepanelen op daken van metrostations in Diemen

Op de daken van de twee metrostations in Diemen, Diemen-Zuid en Verrijn Stuartweg, en op nog elf andere metrohaltes in Amsterdam zelf worden zonnepanelen aangebracht. Op station Diemen-Zuid is het werk vorige maand begonnen met een geplande afronding in juni terwijl de aanleg voor Verrijn Stuart in voorbereiding is. De opbrengst van de in totaal 5.000 zonnepanelen, te vergelijken met het verbruik van ruim 400 huishoudens, wordt grotendeels ingezet om de stations en metro’s te voorzien van stroom. Het project wordt gefinancierd door de gemeente Amsterdam, de Vervoerregio Amsterdam – waartoe ook Diemen behoort – en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland RVO. Het GVB streeft ernaar de overlast van het plaatsen voor reizigers en omwonenden zoveel mogelijk te beperken. In dat kader wordt de werkzaamheden zoveel mogelijk ’s nachts uitgevoerd. Daarbij wordt een groot deel van het materiaal met speciale treintjes over het spoor vervoerd, waarna de panelen met een kraan op het dak worden gehesen.