Amerikaanse legerwagon gerestaureerd bij Diemer bedrijf

In De Staalfabriek, het voormalige staalbedrijf Grunbauer, op bedrijventerrein Verrijn Stuart in Diemen is de afgelopen tijd door een groep vrijwilligers een gesloten goederenwagen van de Amerikaanse Military Railway Services gerestaureerd. De Geallieerden Spoorwegen hebben tijdens de invasie van Europa ervoor gezorgd dat de troepen door Europa ten strijde konden gaan tegen de Duitse bezetter. ‘’Nog nooit in de afgelopen 75 jaar is dit meer dan interessante hoofdstuk voor het voetlicht gekomen. Echter zonder de goederen, zoals munitie, voeding, medicatie, brandstof zouden de oprukkende troepen nooit Europa hebben kunnen bevrijden en bevrijdde steden kunnen bevoorraadden,’’ aldus de Stichting 162 die is opgericht om geallieerde spoorwegtreinen te restaureren. ‘’Dit zeer essentiële logistieke onderdeel, in het kielzog van de invasie, wordt jammerlijk nooit belicht terwijl er toch achter elke vechtende soldaat acht logistieke mensen stonden (militair of in fabrieken). Met 75 jaar bevrijding in het vooruitzicht wil de Stichting 162 dit nu naar voren te brengen met de onthulling van een volledig gerestaureerde 20 tons Boxcar van het USATC (Transportation Corps, onderdeel van het M.R.S.) uit 1943.’’ Het project is gesteund door begunstigers en bedrijven in Noord-Holland waaronder het Diemense Grunbauer.

 

Foto Hans Altena