Dagopvang Diemen

Roemenen vroegen Diemen om stembureau in ’t Kruidvat

‘’Enige tijd geleden hebben de Roemeense autoriteiten diverse gemeenten, waaronder ook Diemen, benaderd met de vraag om stemlocaties ter beschikking te stellen. Uiteraard werken wij graag mee aan een dergelijk verzoek omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen gebruik kan maken van het democratisch recht om te stemmen. De gemeente is toen akkoord gegaan, maar heeft wel aangegeven dat er (in het hele land) genoeg locaties en faciliteiten zouden moeten zijn. Ook de Stichting Welzijn Diemen (eigenaar van ’t Kruidvat) heeft contact gehad met de organisatie; daarbij werd SWD verzekerd dat alles goed georganiseerd was en ordelijk en netjes zou verlopen.’’
Dat heeft de gemeente Diemen verklaard in antwoord op vragen van diemerkrant.nl over het Roemeense stembureau in ’t Kruidvat waar zondag tot acht uur lange wachttijden ontstonden. De gemeente heeft, zodra duidelijk werd dat de Roemeense autoriteiten het niet op orde hadden, meteen actie genomen. Er zijn hekken geplaatst om de rij wachtenden te sturen, wc units geplaatst en ook heeft het Rode Kruis drinken en koek uitgedeeld. Ook is er extra inzet van handhavers en politie geweest. Burgemeester Boog heeft de situatie zelf ter plaatse in ogenschouw genomen en vervolgens bij de Roemeense ambassade aangedrongen op versterking van de organisatie en om verlenging van de opening van het stembureau. Helaas heeft de ambassade onvoldoende actie ondernomen. ‘’Het was dan ook heel begrijpelijk dat de wachtenden die geen stem meer uit mochten brengen, teleurgesteld en gefrustreerd waren. Desondanks is iedereen na sluiting van het stembureau rustig en beheerst vertrokken.’’ De burgemeester van Diemen heeft contact opgenomen met de minister van binnenlandse zaken met het verzoek namens het Nederlandse kabinet, de Roemeense autoriteiten aan te spreken op de organisatie van de verkiezingen.