Veiligheid Diemerplein

Leefbaar Diemen: is aanpak brandalarm Diemerplein veilig?

De raadsfractie van Leefbaar Diemen maakt zich ernstig zorgen over de aanpak van brandalarm in winkelcentrum Diemerplein. De fractie heeft onlangs zelf geconstateerd dat veel mensen lauw reageren op het verzoek om het centrum te verlaten omdat het brandalarm vaak afgaat en meestal ook loos alarm is. Bovendien waren er geen BHV-medewerkers te bekennen om mensen naar buiten te lozen. ‘’Men kon rustig winkelen en betalen. Daar we klaar waren met boodschappen doen hebben wij het gebouw verlaten aan de uitgang recht tegenover de nieuwe brandweerkazerne. Er stonden veel mensen buiten te schuilen onder de luifel, wachtend tot ze weer naar binnen konden gaan. Iedereen binnen reageerde geërgerd op het lawaai van de slow swoop en de opdracht het gebouw te ontruimen.’’ Leefbaar Diemen wil daarom van B&W weten of alle veiligheidsprotocollen in orde zijn en ook worden nageleefd, of het beveiligingssysteem in orde is en wanneer dat voor ’t laatst is geïnspecteerd en waarom er niet voldoende BHV-medewerkers zichtbaar aanwezig zijn. Ook wil de fractie weten of alle nooduitgangen duidelijk zijn aangegeven en ook worden gebruikt bij een ontruiming en of de hulpdiensten het gebouw van alle kanten adequaat kunnen benaderen. Leefbaar Diemen constateert dat de beheerder en eigenaar van het gebouw niets doen aan het gebrekkige alarmsysteem. ‘’Wat zijn de mogelijkheden van de gemeente om de veiligheid en de informatievoorziening in alle winkelcentra in Diemen aan te scherpen?’’