Giftige Chroom-6 vrijgekomen in GVB-werkplaats Diemen

Bij werkzaamheden aan trams in de hoofdwerkplaats van het GVB in Diemen is het kankerverwekkende chroom-6 vrijgekomen. Dat is gebleken na analyse van stofmonsters, meldt het GVB. De giftige stof is vrijgekomen bij het opknappen van oude trams waar al sinds maart vorig jaar aan wordt gewerkt. Vorige week werd ontdekt dat er in de verf op delen van de trams chroom-6 zit, waarna werkzaamheden zoals lassen, schuren en slijpen werden stilgelegd, meldde AT5 toen. Na het nemen van stofmonsters is gebleken dat er in de werkplaats in Diemen inderdaad chroom-6 is vrijgekomen. ”In totaal zijn 30 stofmonsters afgenomen. In drie stofmonsters is chroom-6 gevonden. In de overige 27 stofmonsters is geen chroom-6 aangetroffen,” meldt het GVB. Werkzaamheden waarbij de giftige stof kan vrijkomen zijn tot nader order opgeschort. Chroom-6 werd in het verleden gebruikt als anti-roestmiddel in verf. De giftige stof tast het dna aan waardoor tumoren ontstaan, legt AT5 uit. Chroom-6 kan in het lichaam komen door inademen, door inslikken en door aanraking met de huid.

(archieffoto)