ophaalbruggen

‘Ophaalbruggen van Diemen zijn in orde en veilig’

De twee ophaalbruggen over de Weespertrekvaart, de Diemerbrug en de Venserbrug, zijn in orde en veilig in het gebruik. Dat heeft de gemeente meegedeeld. Wethouder Scholten: ”Naar aanleiding van diverse ongevallen in den lande heeft de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) onderzoek gedaan en een rapport uitgebracht. Conclusie van de OVV is dat er te weinig wordt gedaan om ongelukken te voorkomen bij op afstand bediende bruggen. Ik kan met een gerust hart zeggen dat de bruggen in Diemen in orde zijn. Bij ons wordt de Diemerbrug op afstand bediend vanuit de Venserbrug. Op de Venserbrug zit gewoon een brugwachter die in geval van een calamiteit snel kan handelen.’’ De belangrijkste oorzaak voor ongevallen elders in het land zijn de slechte zichtbaarheid van de knipperlichten, slechte herkenbaarheid van het omhoog gaande brugdek en onvoldoende zicht op de brug via de camera. ‘Bij de bruggen in Diemen zijn deze punten allemaal dik in orde. De slagbomen zijn voorzien van rode knipperlichten en het beweegbare deel van de brug is goed herkenbaar omdat het een afwijkende kleur asfalt heeft,’ aldus de gemeente. Scholten: ‘’Afgelopen mei zijn de elektrische installaties van de bruggen vervangen. Daarbij is ook het camerasysteem vernieuwd. In overleg met de brugwachters wordt het camerasysteem nu nog geoptimaliseerd. Verder vindt er jaarlijks onderhoud aan de bruggen plaats.’’