Klimaatduik tegen bouw van biomassacentrale in Diemen

Het Comité Schone Lucht en Milieudefensie organiseren op Nieuwjaarsduik een klimaatduik op IJburg tegen de geplande bouw van een biomassacentrale van Vattenfall in Over-Diemen. Deelnemers aan het zwemevenement kunnen zich laten sponsoren om geld in te zamelen voor de rechtszaak die het comité voert tegen de omstreden centrale. ‘’Gemeenten, overheden, natuurorganisaties en burgers maken zich grote zorgen over de plannen van energiebedrijf Nuon/Vattenfall om aan de oostrand van Amsterdam de grootste biomassacentrale van Nederland te bouwen,’’ aldus het comité. Inmiddels heeft ook de gemeenteraad van Almere deze week een motie aangenomen tegen het project in Diemen. De motie roept B&W van Almere op om in navolging van de gemeente Diemen Vattenfall/Nuon te bewegen af te zien van de bouw van de biomassacentrale in Diemen. Volgens de indieners, de SP met PvdD en AP/OPA, ‘leveren biomassacentrales geen duurzame bijdrage aan de energietransitie, vergroten ze de CO2-uitstoot juist in plaats van die te verminderen en vormen ze niet alleen een bedreiging voor de bossen in Nederland, Europa en de wereld, maar door de uitstoot van fijnstof ook van de volksgezondheid.’