Gemeentehuis

Diemen versterkt Burgerzaken in strijd tegen criminaliteit

De gemeente Diemen versterkt de afdeling Burgerzaken om criminelen makkelijker en effectiever te weren. De Koninklijke Marechaussee traint de medewerkers van Burgerzaken zodat ze nog beter situaties en documenten kunnen beoordelen. Het gaat dan om misbruik van reisdocumenten, vervalsingen, gestolen documenten en alle andere verdachte situaties. Daarnaast heeft de afdeling ook de beschikking gekregen over documentenscanners bij de balies om de medewerkers te helpen bij het herkennen van documenten als paspoorten en identiteitskaarten, rijbewijzen en verblijfsvergunningen. De marechaussee maakt zelf ook gebruik van dezelfde scanners. Bovendien gaat de afdeling  intensiever samenwerken met woningcorporaties en andere gemeentelijke afdelingen. Om die reden wordt de capaciteit van Burgerzaken uitgebreid. Burgemeester Erik Boog: “We investeren in Burgerzaken als poortwachter van ondermijnende criminaliteit. Veel criminaliteit begint met identiteitsfraude en onrechtmatig gebruik van woningen. Door scherpere controles kunnen we beter en makkelijker criminelen buiten de poort houden.” Diemen voert al enkele jaren de operatie Scheerlicht tegen ondermijnende criminaliteit en daarmee samenhangende woningfraude. Boog: “Dat is tot nu toe bij meer dan 70 woningen gelukt. We moeten echter ook de kraan dichtdraaien en voorkomen dat criminelen woningen onrechtmatig kunnen huren of misbruiken.’’