Oba naar Omval

OBA (bibliotheek Diemen) moet door corona bezuinigen, banen weg

OBA, dat ook de openbare bibliotheek in Diemen beheert, moet fors bezuinigen. Daarbij kunnen rond de twintig van de huidige 240 fte-medewerkers ontslagen worden. Dat heeft directeur Martin Berendse in een video-boodschap aan zijn personeel meegedeeld. OBA is door de sluitingen vanwege de coronapandemie zeker twee miljoen euro aan eigen inkomsten misgelopen. Alle vestigingen, ook die aan het Wilhelminaplantsoen in Diemen, zijn twee maanden gesloten geweest. Ook de inkomsten aan zaalverhuur en horeca zijn weggevallen. β€˜β€™De coronacrisis heeft er ook bij de bibliotheek flink ingehakt,’’ zegt Berendse dan ook tegen AT5. Er ligt momenteel een adviesaanvraag bij de ondernemingsraad voor de inkrimping van het aantal arbeidsplaatsen. Daarnaast denkt OBA ook verder te moeten bezuinigen op huisvesting en daarbij te zoeken naar kleinere en goedkopere lokaties. De bibliotheek in Diemen zou toch al worden samengevoegd met Theater de Omval. Die plannen, waarbij het theatergebouw aan de Ouddiemerlaan aan de achterzijde moet worden uitgebouwd, zijn momenteel in een voorbereidend stadium.