WOZ-waarde woningen Diemen met 16,7 procent omhoog

De gemiddelde WOZ-waarde van koopwoningen in Diemen lag per 1 januari 2020 op 301.000 euro. Dat was 16,7 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het CBS. Gemiddelde lag de WOZ-waarde in Nederland op 270.000 euro, negen procent meer dan een jaar eerder. In Amsterdam komt dat getal op 418.000 euro, bijna elf procent hoger dan begin 2019. De grootste stijging, met 22 procent, deed zich voor in de gemeente Weesp die overigens over twee jaar bij Amsterdam wordt gevoegd. De WOZ-waarde (Wet Waardering Onroerende Zaken) vormt de grondslag voor een reeks plaatselijke en regionale belastingen zoals de onroerende zaakbelasting, de afvalstoffenheffing en de waterschapsheffing. Ook is de WOZ-waarde de basis voor de berekening van het eigen woningforfait in de inkomstenbelasting.