afvalcontainer op slot

Bewoner laagbouw Diemen kan gft-container niet weigeren

Bewoners van alle laagbouwwoningen in Diemen moeten dit voorjaar een aparte container voor groente-, fruit- en tuinafval accepteren. Die gft-container kan je niet weigeren, aldus de gemeente in reactie op veel vragen, opmerkingen en kritiek op en over het door GroenLinks  wethouder Mattijs Sikkes gepresenteerde afvalplan. Veel bewoners stellen dat ze geen plaats hebben voor een volgende container. ‘’Hopelijk krijgen we er dan ook een stuk tuin bij.’’ Anderen vragen zich af waarom de ondergrondse groencontainers weg moeten. De gemeente stelt dat daar veel vervuiling in het afval optreedt. Op opmerkingen over overlast van muizen en ander ongedierte bij gft-huiscontainers stelt de gemeente dat dat juist bij de ondergrondse bakken veel gebeurt. Een veel voorkomend punt van kritiek is dat de bak voor restafval straks nog maar om de week zal worden geleegd. ‘’Dat is echt te weinig,’’ vrezen veel inwoners van Diemen. Wie dat vindt kan desgewenst een grotere bak voor restafval aanvragen, stelt de gemeente daarop. Een gft-bak niet nemen, zoals veel wordt gesuggereerd, kan in ieder geval niet: ‘’Dat is een verplichting,’’ benadrukt de gemeente.