Dikkere bomen planten kost Diemen bijna 1,7 miljoen

Als de gemeente Diemen in wijken waar groot onderhoud wordt gepleegd dikkere bomen zou planten, dan zou dat alles bij elkaar bijna 1,7 miljoen euro meer kosten. De kosten voor de bomen zelf en het aanplanten in een plantsoen zijn bij een boom tot 20 centimeter 800 euro maar bij een dikkere boom tot 30 centimeter komt dat op 1.400 euro. Daarbij komen ook nog technische problemen. Grotere bomen slaan na het planten moeilijker aan en hebben in ieder geval meer zorg (water) nodig na de aanplant. Het percentage bomen dat het niet redt, is hoger dan bij kleinere bomen. Dat melden B&W naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad waarin wordt gevraagd het planten van dikkere bomen te onderzoeken omdat gerenoveerde wijken dan sneller weer groen worden. ‘’Wanneer we alleen maar bomen van 25-30 zouden planten, legt dit een groot beslag op de capaciteit; alles moet dan in het najaar worden geplant. Het plaatsen van grote bomen in verharding is sowieso lastig omdat er een groot plantgat nodig is om de boom enigszins succesvol te kunnen planten. Voor het transporteren van grote bomen zijn daarnaast meer vervoersbewegingen nodig.  Al deze factoren zorgen ervoor dat qua duurzaamheid kleinere bomen beter scoren.’’