Diemen komt 700.000 euro tekort op kosten jeugdzorg

De gemeente Diemen komt dit jaar naar verwachting 700.000 euro tekort op jeugdhulp waarvoor in de begroting voor 2020 al 5,5 miljoen euro was opgenomen. De werkelijke overschrijding wordt pas duidelijk in de loop van volgend jaar als alle afrekeningen binnen zijn. De hogere kosten worden onder meer veroorzaakt door een forse toename van het aantal jeugdigen met jeugdhulp. Tot eind oktober lag het aantal indicaties al 17 procent hoger dan in geheel 2019. Deze stijging valt voor een klein deel te verklaren door de groei van het aantal inwoners in Diemen. ‘’Vooral door de nabijere organisatie van jeugdhulp sinds de decentralisatie is beter zicht gekomen op jeugdigen in de gemeenten die hulp nodig hebben. Door de nabijheid van de jeugdhulp worden jeugdigen mogelijk eerder verwezen’’, schrijft de gemeente. Daarnaast spelen ook de kosten van cliënten met een specifieke en complexe problematiek een rol. In die gevallen kan de rekening oplopen tot 150.000 tot 200.000 euro per jeugdige client. Tenslotte krijgt de gemeente regelmatig te maken met rekeningen uit voorgaande jaren.